Asztrológia,  Gondolat

Retrográd hónapok

Persze nem az idő fog visszafelé menni (… habár …), csupán a 2020 decemberi Plútóval nyomatékosított Szaturnusz-Jupiter együttállás, ezzel 20, 200 és 800 éves cikluskezdésének folytatásaként, egy újabb égi ritkaság köszönt ránk. A geocentrikus asztrológiai nézőpont sajátossága az a jelenség, hogy a Napon és Holdon kívül, a többi nyolc égi jelölő időnként megállni látszik a jegyekkel felosztott csillagos háttér előtt, majd elindul „visszafelé”. Ez egy teljesen szokványos jelenség, azonban hamarosan (08.19-21-től) a két tolató sorsjelölő (Szaturnusz, Jupiter) és a szintén visszafelé haladó két transzcendens bolygó (Neptunusz, Plútó) mellé, csatlakozni fog a harmadik transzcendens, az Uránusz is. Ezzel mind az öt sorsformáló bolygó visszafelé halad.

Amikor ilyen retrográd bolygóval találkozunk egy képletben, az mindig figyelem felkeltő egy picit. Olyasmi a jelenség, mint amikor pl. kötelező jelleggel ismételni kell egy vizsga előtt. Szinte megállnak azok a folyamatok, amelyek egyébként besimulnának az élet hullámzó, de mégis folyamatosan haladó eseményeibe. Mivel egyszer fenn, egyszer lenn, aztán megint fenn és így tovább, el tudjuk fogadni, hogy minden jónak vége szakad egyszer, és nagy segítség, amikor arra gondolhatunk, hogy az aktuális rossz is el fog múlni. Hát Mr. Retrográd tanár úr ezt nem teljesen így képzeli. Felemeli a mutató úját és határozottan, bár szelíden azt mondja: „No, akkor itt álljunk meg egy picit és ismételjük át újra, hogy minél több rögzüljön, hogy minél jobban tudjon teljesíteni a vizsgán, kedves Diák Úr!” És a Diák Úr ott marad délután, és végig számol még egy pár egyenletet.

Ám a diák szabad. Olyan szabad, mint mindenki. Szabadon döntheti el, hogyan viszonyul az adott helyzethez.

Az igazságot emlegetve átkozza a Tanárt, közben a haverokra gondol. Biztos ki fogják röhögni, mert nem ment a strandra, a buliba és engedte magát bekorlátozni. Majd gyorsan kiguglizza az eredményt és fennhangon hirdeti zsenialitását egy óra múlva a sarki bárban.

De van olyan nézőpont is, ahol fontossá válik a vizsga. Ilyenkor bizony elkel az ismétlés, a gyakorlás. A vizsga ugyanis nem végcél, amikor nem „csak a papír kell”, hanem a vizsgából eszköz válik, minek segítségével tovább lehet haladni egy tartalmas és értékes úton.

Nem írok értelmezéseket, elemzéseket ezekhez a bolygó állásokhoz. Van ebből épp elég a neten és e nélkül is érthető lesz amit szeretnék átadni. Gondolja át mindenki az elmúlt évét. Gondolja át mit tapasztalt és mit sajátított el a korlátozásokkal, a szabadsággal kapcsolatban. Mindenkit biztatok üljön le egy sarokba és őszintén, mélyen nézzen magába, hogyan áll olyan dolgokhoz, mint pl. a szabadság, a korlátlanság. Tegyen fel magának olyan kérdéseket mint pl.: Képes vagyok-e magamnak korlátokat állítani és be is tartani azokat vagy inkább a „mindent lehet csak akarni kell” maradt a jelmondat? Mi motivál inkább? A Mértékletesség vagy a „mert megérdemlem” szlogen? Miért fohászkodom amikor fohászkodom? Az életszínvonalam megtartásáért, javulásáért, a veszteségek elhárításáért; vagy a Föld harmóniájának helyreállásáért? A rendért, az egységért? Az anyag (anyagiak) motiválják a hétköznapjaimat, vagy a szellemi, belső értékek? Hajlandó vagyok-e felelősséget vállalni egy másik emberért? Gyermekért? Házastársért? Szülőkért? Barátért, ismerősért? Betegért, rászorulóért? Vagy jobb az ha mindenkinek megmarad a „privát zónája”? Látom már, hogy mi mindent tehetek a világért, az emberekért vagy még mindig „ők csinálják”, „ők az okai mindennek”?

Szóval nézzük meg, de őszintén, mit is tanultunk az elmúlt évben. Közelebb kerültünk a Világ harmóniájához vagy csak újra azt tanultuk meg, hogyan kerülhető el az aktuális probléma. A Belső Úton járók számára újra hatalmas lehetőségeket jelentenek a következő hónapok. Ehhez ad segítséget a Mars fényszöge, amely rendszeresen megfeszíti és energiával, dinamikával, erővel látja el a napokat.

Akinek nincs meg a képessége rá, hogy belső értékei felé forduljon és a jelenleg ható erőket szellemének fejlődésére használja, az a következő időket igazságának keresésével, küzdelemmel, harccal fogja tölteni. Teszi mindezt dinamikusabban, mint eddig tette. Ez megélés bizony kényelmetlen világot tud kialakítani maga körül. (Azt hiszem kellően finom voltam 🙂

Ezt a nagy számú, csoportos tolatást, majd a Plútó fogja megbontani, de csak 2021.10.06-án. Elindul újra előre, ezzel beindítja a változásokat, pontosabban, folytatja a megkezdett és megkerülhetetlen változás folyamatát. Aztán 10.13-án a Szaturnusz is előre haladó irányba áll, majd az Uránusz 2022.01.17-20-án indul után, ezzel újra beállítva azt a fényszöget, amelynek hatását az első félévben már oly jól megismertük és aminek hiánya lehetővé tette, hogy a nyáron egy kicsit fellélegezhessünk, nyaralhassunk, pihenhessünk és feltöltekezhessünk.

A Szaturnusz és Uránusz feszítő/teremtő fényszöge bár 2021.08.21 környékén a Hold segítségével erős érzelmi hullámokat kavarhat, újra befeszülni majd csak 2021.10. hó második felétől fog. Ettől kezdve azonban, bár hullámzó intenzitással, de folyamatosan fenn fog állni ez a fényszög 2023. januárjáig.